Kryesoret

 • Festa-shen-Pjetrit-e-Shën-Palit

  Bajzë: Festa shën Pjetrit e shën Palit kujton udhën e fesë drejtë Mbretërisë Qiellore

  Më datën 29 qershor, Kisha katolike universale kremton solemnitetin e Shën Pjetrit e të Shën Palit Apostuj, të cilëve Krishti u besoi lartësimin dhe udhëheqjen e Kishës Katolike Universale, që i bën ballë shekujve. Kremtohen solemnisht, dy njerëz, që u persekutuan për vdekje. Një peshkatar e një çadërpunues. I përfunduan ditët tragjikisht për shkak të urrejtjes kundër mesazhit që përfaqësonin, që e mbrojtën edhe me flijimin e jetës. Shën Pjetri u mbërthye në kryq, si Mësuesi i vet. Kërkoi ta mbërthenin e gozhdonin kokëposhtë, sepse i padenjë për një mbarim krejt të ngjashëm me Zotin. Shën Palit iu pre koka, jashtë mureve të Romës, sepse si shtetas romak, që kishte tradhtuar perënditë pagane, për një Zot të kryqëzuar,…

 • Shën-Françesku-dhe-zogu,-paraqitje-në-pikturë

  Shkodër: E nëse të flasim mbi lumturinë e vërtet? Varfanjaku Asizit na e tregon

  Sigurisht që të tregosh mbi lumturinë e vërtetë mund të duket mision i pamundur në kohët moderne, por kur lexon “Kanga e Kreatyrëve” e shën Françeskut të Asizit, në përkthimin e françeskanit Atë Daniel Gjeçaj ofm, ndjehesh pjesë e këtij gëzimi që rrjedh kur lavdëron e falenderon Hyjin Zot, Krijusi i çdo gjëje, Shëlbuesi ynë, Shpresa jonë e vetme dhe Jeta e vërtetë. Këtë përkthim e sjellim si më poshtë: O fort i nalti, i gjithëpushtetshmi Zot i mirë, tuat janë lavdet, lumnia e ndera e çdo bekim. Vetëm ty, o fort i nalti Zot, të përkasin e s’ka njeri që të jetë i dêjë veç emnin me të përmendë! Lavdue kjosh, o Zoti em, me tana kreatyrët…

 • MEDJUGORJE,-Vendi-dukjeve

  Vatikan: Pritet vendimi e qëndrimi Papës mbi Medjugorjen

  Kisha vendase, e besimtarët kryesisht, presin gjykimin e Vatikanit dhe Papës mbi çështjen Medjugorje, Bosnie-Hercegovinë. Françesku do të njoh apo jo përvojen e dukjeve të Zojës së Bekuar që gjashtë vegjentët tëshma 34 vite deklarojnë të kenë ditë për ditë? Pikërisht, dje me 24 qershor, binte dhe përvjetori i dukjeve të Zojës Mari në Medjugorje, Bosnie-Hercegovinë. E pikërisht dje në Vatikan është mbajtë Konferenca plenare e Kongregatës mbi Doktrinene e Besimit e cila do të nxjerrë një dekret i cili do ti komunikohet Papës për ratifikim nga autoriteti tij. Do duhen edhe disa ditë të tjera, por orientimet - për sa kuptohet – mund të jenë këto: – Medjugorje do të njihet si vend lutjeje dhe…

 • Asamblea-Kombëtare-e-Kishës-Katolike,-foto-nga-albumi-i-Katedrales-Shën-Shtjefnit

  Kisha Katolike në Shqipëri: Krishti është jetuar qysh prej shekujve të parë në trojet tona, Kisha është e gjallë nuk ka vdekur. Punimet e Asamblesë Kombëtare të Kishës Katolike

  Asamblea kombëtare e Kishës Katolike nisi punimet e saj pasditen e datës 18 qershor me himnin “Veni Creator Spiritus”. Drejtimin e punimeve të pjesës së parë e udhëhoqi atë Gazmend Tinaj O.F.M. Arqipeshkevi Massafra në fjalen e tij përshëndetëse shprehu gëzimin e tij për këtë Asemble. Ai falenderoi Zotin për meshtarët dhe të gjithë ata që kanë sakrifikuar jetën e tyre për ungjillin gjatë periudhës komuniste. Një falenderim u shkon edhe atyre që kanë shërbyer në Kishë në këto vite pas rënies së komunizmit në Shqipëri. Dëshira për të analizuar dhe për të ecur përpara në besnikërinë ndaj Ungjillit është qëllimi i kësaj asambleje. Arqipeshkëvi i Shkodrës e Pultit falenderoi edhe dy Nuncat Apostolikë, Kardinalin Ivan Dias dhe të ndjerin Imzot Giovanni Bullaitis. Po ashtu u propozua edhe dërgimi…

 • asamblea-kombetare e kishës katolike

  Shkodër: ‘Gëzimi Ungjillit, dje-sot-nesër’, nisin punimet e Asamblesë Kishës katolike në Shqipëri

  ‘Gëzimi i Ungjillit dje-sot-nesër’. Çelen sot në Shkodër, pranë shkollë ‘Atë Pjetër Meshkalla’ punimet e ditës së parë të Asamblesë së Kishës katolike të Shqipërisë. Kjo asamble do vijojë 3 ditë rradhazi nga data 18 (sot) deri më 20 qershor. Pas 25 vjetësh, që kur Kisha katolike në Shqiperi rifilloi aktivitetin baritor dhe misionin e shpalljes Ungjillit, kanë ndryshuar kohët, sot është në një realitet bashkëkohor që paraqet sfida të reja e të mëdha. Gjatë kësaj kohe për pjesmarrës do jenë tre ditë reflektimi, bashkëbisedimi, shqyrtimi dhe orientimi të misionit kishës katolike shqiptare në realitetin e popullit tonë.

Aktualitet

Pavioni-i-Selisë-Shenjte-në-Expo-Milano-2015

Itali: Të ardhurat nga pavioni i Selisë Shenjte në Expo Milano për refugjatët iraken

Fondet që mblidhen brenda pavijonit të Selisë së Shenjtë në ‘Expo të Milanos’ – sipas vendimit të Papës në bashkëpunim me ‘Cor Unum’ – do të caktohen për familjet e refugjatëve në Jordani. “Sipas të dhënave – shkruan Këshilli Papnor i Kulturës – Jordania mirëpret aktualisht afër 700 mijë refugjatë që kanë braktisur Vendin e prejardhjes dhe shtëpitë e tyre”. Në mënyrë të veçantë, refugjatët që vijnë nga Iraku janë afër 50 mijë, prej të cilëve 345 janë fëmijë. “Shuma e fondit të mbledhur në përfundim të Expo-s – bënë të ditur një deklaratë – do të caktohet në mënyrë të posaçme për financimin e projekteve në fushën e edukimit dhe në mbështetje të ndihmave…

ISRAEL_JERUSALEM_Udha-Kryqës

Toka Shenjtë: Xhihadistët kërcenojnë të krishterët e Jeruzalemit

Disa fletë-palosje që përmbajnë kërcënime ndaj të krishterëve në Jeruzalem dhe të firmosura nga organizata e panjohur deri tani e quajtur “Shteti Islamik në Palestinë” – me qëllim që të bashkohen të vetëshpallurit Shtet Islamik. Mbrëmjen e 25 qershorit në disa lagje arabe të pjesës lindore të Qytetit Shenjtë janë gjetur këto fletushka, bëjnë me dije media Izraeliane, me logon e Shtetit Islamik e ku të krishterët e Jeruzalemit kërcenohem me vdekje nëse nuk largohen nga qyteti para datës 18 korrik, ditë kur këtë vit qëllon të jetë Eid al Fitr, mbyllja e muajit Ramazanit. Në mesazhin e shkruar në këto fletë – të cilat mbanin kërcënime edhe për presidentin aktual palestinez Mahmud Adas –…

Pikturë-murale

Vatikan: ‘Jo njohje martesave gay, por kujdes baritor’ shprehet kardinal Péter Erdő

“Dokument, që pasqyron në mënyrë të besueshme perceptimin dhe pritjet e mbarë Kishës mbi temën vendimtare të familjes”. Kështu u shpreh kardinali Lorenzo Baldisseri, sekretar i përgjithshëm i Sinodit të ipeshkvijve, në konferencën e shtypit, organizuar të martën e kaluar, për paraqitjen e ‘Instrumentum Laboris’ të Asamblesë së ardhshme sinodale kushtuar familjes, në tetor. Takimi u mbajt në Sallën e Shtypit të Selisë së Shenjtë,  që mban emrin e Gjon Palit II. Iu kushtua krejtësisht Instrumentum Laboris, apo planit të punës, që do të ndiqet gjatë Sinodit të ardhshëm e që u përgjigjet tërsisht kërkesave me kah të ndryshëm kulturor e gjeografik botëror, bën me dije radio vatikani (programi në gjuhen shqipe). Një simfoni zërash,…

Dorëshkrimi-Alepos

Toka Shenjte: Dorëshkrimet e Alepos shpëtuar nga shkatërrimi i Isis ekspozohen në Jeruzalem

Biblioteka e Rojes së Tokës Shenjte ka organizuar, pranë hollit të Kuvendit ‘Shëlbuesit’ në Jeruzalem, ekspoziten me titull “Ex libris Conventus Aleppi – Libra dhe dorëshkrime të Bibliotekës fraçeskane të Alepos”. Dymbëdhjet dorëshkrimet të paraqitura në ekspozitë, pothuaj të gjitha datojnë në shekullin XV, vijnë nga Alepo në mënyrë që të ruhen nga shkatërrimi që po ndodhë në ato troje. Fra Lionel Goh ofm, Drejtor i Bibliotekës, deklaron për ‘Christian Media Center‘: «Situata aktuale në Alepo, Siri, po përkeqësohet dita-ditës. I vetëshpalluri Shtet Islamik po shkatërron libra, vepra arti, e çdo gjë që nuk ka lidhje me të kaluaren e tyre dhe që nuk përputhet me vizionin e tyre. Me këtë ekspozitë të dorëshkrimeve, të cilat…

Audienca-e-Papa-Françeskut-24-qershor-2015

Vatikan: ‘Fëmijët nuk janë peng i babait apo mamasë tyre’, shprehet Papa

Kur familja shthuret e zbrazet nga dashuria bashkëshortore, shpërbërja shembet mbi kokën e fëmijëve. Janë fjalët e Papës, në audiencën e përgjithshme të së mërkures, 24 qershor, mbajtur në Sheshin e Shën Pjetrit. Duke vijuar katekizmin kushtuar familjes, Françesku reflektoi për plagët, që hapen në bashkëjetesën familjare, kur në gjirin e familjes, anëtarët i bëjnë keq njëri-tjetrit. Më pas porositi të shoqërohen familjet në situatat e ashtuquajtura të parregullta, që  fëmijët të mos merren peng herë nga babai, herë nga mamaja. Bën me dije radio vatikani (programi në gjuhen shqipe). Në familje gjithçka është e lidhur ngushtë, gjithçka bëhet së bashku. Kur shpirti i familjes plagoset në ndonjë pikë, sëmundja u ngjitet të gjithëve. Ati Shenjt…

Alepo,-françeskanët-në-orator-me-fëmijët-vendas-1

Siri: Në Alepo françeskanët organizojnë orator verorë në mes të luftës

Duhet kurrajo që të bësh një orator veror me luftën që po ndodhë kund nja 200-300 metra më tutje. Ndodh në ALEPO, Siri,  në famullin e shën Françeskut Asizit. Pjesmarrës janë 120 fëmijë nga 3 deri në 10 vjeç, dy françeskanët minor dhe dhjetra vullnetarë ndër të cilët edhe disa mama të fëmijëve, në fillim shumë të frikësuara nga idea që të “sfidojnë” zhurmën e armëve por më pas gjithnjë e më të përfshira në këtë iniciativë. “Eshtë një shenjë e vogël e dashurisë së madhe të Krishtit që nuk e braktisë kurr njeriun, veçanarisht kur jetohet në situata të dhimbshme ashtu siç është realiteti ynë – tregon në telefon famullitari, fra Ibrahim Alsabagh ofm, për…

Religion

Festa-shen-Pjetrit-e-Shën-Palit

Bajzë: Festa shën Pjetrit e shën Palit kujton udhën e fesë drejtë Mbretërisë Qiellore

Më datën 29 qershor, Kisha katolike universale kremton solemnitetin e Shën Pjetrit e të Shën Palit Apostuj, të cilëve Krishti u besoi lartësimin dhe udhëheqjen e Kishës Katolike Universale, që i bën ballë shekujve. Kremtohen solemnisht, dy njerëz, që u persekutuan për vdekje. Një peshkatar e një çadërpunues. I përfunduan ditët tragjikisht për shkak të urrejtjes kundër mesazhit që përfaqësonin, që e mbrojtën edhe me flijimin e jetës. Shën Pjetri u mbërthye në kryq, si Mësuesi i vet. Kërkoi ta mbërthenin e gozhdonin kokëposhtë, sepse i padenjë për një mbarim krejt të ngjashëm me Zotin. Shën Palit iu pre koka, jashtë mureve të Romës, sepse si shtetas romak, që kishte tradhtuar perënditë pagane, për një Zot të kryqëzuar,…

Shën-Françesku-dhe-zogu,-paraqitje-në-pikturë

Shkodër: E nëse të flasim mbi lumturinë e vërtet? Varfanjaku Asizit na e tregon

Sigurisht që të tregosh mbi lumturinë e vërtetë mund të duket mision i pamundur në kohët moderne, por kur lexon “Kanga e Kreatyrëve” e shën Françeskut të Asizit, në përkthimin e françeskanit Atë Daniel Gjeçaj ofm, ndjehesh pjesë e këtij gëzimi që rrjedh kur lavdëron e falenderon Hyjin Zot, Krijusi i çdo gjëje, Shëlbuesi ynë, Shpresa jonë e vetme dhe Jeta e vërtetë. Këtë përkthim e sjellim si më poshtë: O fort i nalti, i gjithëpushtetshmi Zot i mirë, tuat janë lavdet, lumnia e ndera e çdo bekim. Vetëm ty, o fort i nalti Zot, të përkasin e s’ka njeri që të jetë i dêjë veç emnin me të përmendë! Lavdue kjosh, o Zoti em, me tana kreatyrët…